Opalen | NL

Het typisch van opaal is het “opaliseren”, de Angelsaksen noemen dit ”play of color”. Men kan dit niet beter zeggen. Het is een regenboog van kleurige schitteringen die telkens veranderd naargelang van waar men de steen beziet. Oscar Wilde zij over opaal: “The broken rainbow of the milky opal”.

Opaal is in drie groepen verdeeld, de gewone opaal met melkachtige tinten waarin andere kleuren in spelen, de vuuropaal een overwegende oranje tot rode gekleurd steen en de edelopaal met een zwarte achtergrond waarin alle mogelijke felle kleuren in voorkomen, een typisch kleurenspel.
 
De gewone opaal is opaak zonder kleurenspel met een melkachtige, parelmoerachtige glans.
 
Vuuropaal vertoont geen opalisering, de goedkope kwaliteit is meestal melkachtig, maar de beste kwaliteit is hevig gekleurd, sommige gaan tot bijna robijnrood. Mexico is de voornaamste vindplaats (provincie Hidalgo en Queretaro) maar er zijn ook vuuropalen in Brazilië, Guatemala, VS, Honduras, Turkije en West-Australië.
 
Edelopaal of vuuropaal komen meestal uit Australië, in Nieuw Zuid-Wales de mijnen in Lightning Ridge en White Cliffs. In Zuid-Australië; Coober Pedyen Andamooka. In Queensland; Burco River en Bulla Creek. De mijn zijn meestal in woestijnachtige natuur waar men diep gaat graven…en leven. Het beroep van opaalzoeker is zeer avontuurlijk.
 
Sinds de oudheid hebben de kleurenspelen van opaal de mens betoverd, waarbij sommige culturen bovennatuurlijke oorsprong en krachten aan deze edelsteen toeschreven. De naam komt van het Sanskriet úpala, of misschien van het Latijnse opalos, of uit het Grieks opallios. Het ging van een symbool van geluk in de middeleeuwen naar een minder gunstige reputatie in de 19e eeuw. In het begin van de 20e eeuw werd het zelfs geassocieerd met pech. Tegenwoordig is opaal echter nog nooit zo positief of wijdverspreid geweest. Prachtige juwelen worden ontworpen door de meest prestigieuze juweliers.
 
Opaal is een gehydrateerde, amorfe vorm van silica met een variabel watergehalte. Hierdoor is hij gevoelig aan extreme droogte, waar er soms kleine barstjes in de steen kunnen komen. Zijn scheikundige samenstelling een waterhoudend siliciumdioxide. In opaal bestaat de interne structuur uit kleine transparante of doorschijnende silicabolletjes die in een ordelijke structuur zijn gerangschikt. Wanneer het licht er doorheen gaat, wordt het verstrooid in verschillende kleuren, wat het uiterlijk van oppervlaktescintillatie geeft. In gewone opaal zijn de silicabollen ofwel te ongeordend of te compact om het licht in een verscheidenheid van kleuren te laten breken. De edelsteen kan opaak, transparant of doorschijnend zijn, afhankelijk van de omstandigheden van zijn vorming. De achtergrond kan bijna alle kleur hebben, wit, licht blauw, licht groen of zwart, het zeldzaamst. Edelopaal behoorde tot de geheimzinnigste stenen.
 
De geschiedenis van Opaal gaat terug in de tijd, toen het werd gedolven in Slowakije voor JC. Opaal wordt al sinds de oudheid als edelsteen bewerkt. Eerder werd het voor de vervaardiging van primitieve werktuigen gebruikt, later voor siervoorwerpen. Opaal werd al gebruikt door de Assyriërs, Babyloniërs en Romeinen. De Azteken gebruikten de steen in 850 in Mexico en in 1893 werd het gedolven in “Opal Butte” in Oregon (VS), andere staten volgden; in Nevada, waar het 23.587-karaats Bonanza-opaal in 1976 werd gevonden. Tegenwoordig is Mexico nog steeds een bron van opalen, net als Brazilië, Honduras en Indonesië, maar Australië met 75% van de wereldproductie en Ethiopië zijn de voornaamste bronnen. De Australische opaalindustrie is vrij klein en wordt geleid door individuele mijnwerkers.

20240515_940x400.jpg
15/05/24
Détection des pierres précieuses synthétiques | FR

Les pierres précieuses synthétiques sont de plus en plus présentes sur le marché de la…

20240428_940x400_synthetisch.jpg
28/04/24
Onderzoek naar synthetische Diamant | NL

Foto: HPHT diamant – CVD diamant – Natuurlijke Diamant Synthetische diamant is een fascinerend onderwerp…

20240402_940x400.jpg
02/04/24
Het Gebruik van Fotoluminescentie in Diamant Onderzoek | NL

Fotoluminescentie (PL) spectroscopie, zoals toegepast in de edelsteenkunde, is een niet-destructieve analytische techniek waarbij een…

20240221_940x400.jpg
21/02/24
Petite histoire des pierres précieuses | FR

Les pierres précieuses ont attiré dès la plus haute antiquité l’attention de l’homme qui les…

20240207_940x400.jpg
07/02/24
QUO VADIS | NL

Diamanten en edelstenen hebben altijd dieven en oplichters aangetrokken. Edelstenen werden nagebootst door gekleurd glas.…

20240109_940x400.jpg
09/01/24
QUO VADIS ? | FR

Le diamant et les pierres précieuses ont toujours attirés les voleurs et les escrocs. Les…

20231110_940x400.jpg
10/11/23
Het gebruik van de polariscoop in edelsteenkunde | NL

Edelstenen zijn al eeuwenlang een fascinerend onderwerp voor mensen over de hele wereld. Ze worden…

20230830_940x400.jpg
31/08/23
Synthetische diamant: Wat zijn de mogelijkheden om natuurlijke diamanten te onderscheiden van synthetische | NL

Kan men synthetische diamanten onderscheiden van natuurlijke diamanten?. Synthetische diamanten, ook wel “lab-grown”, “created” of…

20230809_940x400.jpg
09/08/23
Diamant Synthétique (LGD : lab-grown, man-made, created) | FR

Diamant synthétique : Quels sont les moyens de détecter les diamants naturels des synthétiques ?…

20230727_ORAPA-DIAMOND-MINE_940x400.jpg
27/07/23
L’ACCORD DE BEERS - BOTSWANA | FR

Les perspectives de De Beers sont affaiblie après que le Botswana a conclu un nouvel…