Opalen | NL

Het typisch van opaal is het “opaliseren”, de Angelsaksen noemen dit ”play of color”. Men kan dit niet beter zeggen. Het is een regenboog van kleurige schitteringen die telkens veranderd naargelang van waar men de steen beziet. Oscar Wilde zij over opaal: “The broken rainbow of the milky opal”.

Dan bepalen we de vorm van de cabochon, rond, ovaal, hart, peer of vrije vorm, die men eruit kan slijpen. De dikte van de steen speelt een rol in het kleurenspel, de cabochon moet hoog genoeg zijn. Men gebruikt puimsteenpoeder schijven om de vorm te geven, nadien zo fijne mogelijke polijstpoeder. Dit poeder moet steeds worden bevochtigd met zuiver water: gebruik geen petroleum, noch olie die, omdat het opaal poreus is, alles zou binnendringen en de kleuren spelingen verzwakken. Het slijpen van cabochons moet heel langzaam gebeuren en de operatie moet nauwlettend met de loep gevolgd worden. Het deel met meer rood-oranje kleur (waardevol) is niet altijd even dik en het wegslijpen is snel gebeurd. De schijf draait langzamer dan voor andere edelstenen.
 
Tijdens het voorsnijden kan de slijper scheurtjes tegenkomen die de kleur nadelig beïnvloeden. Hij moet ook witte of bleek gebieden verwijderen die geen lichtspel geven. De cabochon, eenmaal klaar, wordt hij gepolijst met behulp van “Tripoli” of “rouge” van de juweliers op een katoen of leder schijf, altijd met zuiver water. Soms wordt de opaal in facetten geslepen om het lichtspel beter te veroorzaken.
 
Zorg voor opalen
Een opaal dragen, vooral in een ring, vereist veel zorg gezien de kwetsbaarheid van deze steen. De opaal mag niet tegen een harde materies worden gestoten, wat zal leiden tot; krassen of splinters die alleen met polijsten kunnen verholpen worden, maar fataal leiden tot gewichtsverlies, of men gecamoufleerd het met een speciale lak.
 
Opaal dat erg poreus is en “waterhongerig” is, mag niet worden blootgesteld in de zon of lang in de buurt van een warmtebron, wat het effect zou geven van nog meer “dorst” en de drang naar water nog groter maken, met als gevolg kleine barstjes. Als we de opaal in een ring niet verwijderen om handen te wassen met zeep, zeepsop, resulterend op “vetresten” als gevolg van zweten of die afkomstig van cosmetica zijn, opgelost door zeep, die zouden doordringen in de poriën van het opaal en deze verstoppen. Het zal het effect verwijder van de microscopische putjes die het licht breken. Het opgehoopte vet kan alleen worden verwijderd door een film van opaal te laten verdwijnen (herslijpen of herpolieren), met alle risico's van dien.
 
Wanneer een opaal "dood" is, dat wil zeggen dat het geen flikkeringen van licht meer geeft, is het noodzakelijk om het oppervlak te onderzoeken met een loep van 10X om de oorzaak van deze anomalie te vinden, b.v. krassen, klein chips, vuil. Het moet dan opnieuw gepolijst worden. Tijdens deze operatie wordt een deel weggeslepen waardoor de o.a. rode reflectie van de achtergrond kan verdwijnen, wat nadelig is.
 
De herpolijst bewerking is zeer delicaat. Men moet eerst de steen, vastgehouden door vele griffen, voorzichtig uithalen. Deze operatie moet nauwlettend gevolgd worden met de loep. Kleine scheurtjes of chips kunnen gerepareerd worden met rode sodasilicaat. Na het polijsten is het noodzakelijk om de steen te zetten zonder deze aan te spannen om geen splinters op de rand te veroorzaken.
 
Opaal is een delicate steen maar met betoverende effecten. De goedkoopste opalen kosten enkele dollars, maar de "boulder-black” opalen van boven de 30 karaat behalen prijzen tussen 25.000 en 40.000 $

20240624_smaragd_940x400.jpg
22/06/24
Het Herkennen van Behandelde Edelstenen | NL

In de wereld van edelstenen en sieraden is het cruciaal voor vakmensen-juweliers om behandelde stenen…

20240611_940x400.jpg
11/06/24
SPECTROMÉTRIQUE à la portée de tous | FR

La spectroscopie est une technique permettant de mesurer la lumière transmise ou absorbée par une…

20240515_940x400.jpg
15/05/24
Détection des pierres précieuses synthétiques | FR

Les pierres précieuses synthétiques sont de plus en plus présentes sur le marché de la…

20240428_940x400_synthetisch.jpg
28/04/24
Onderzoek naar synthetische Diamant | NL

Foto: HPHT diamant – CVD diamant – Natuurlijke Diamant Synthetische diamant is een fascinerend onderwerp…

20240402_940x400.jpg
02/04/24
Het Gebruik van Fotoluminescentie in Diamant Onderzoek | NL

Fotoluminescentie (PL) spectroscopie, zoals toegepast in de edelsteenkunde, is een niet-destructieve analytische techniek waarbij een…

20240221_940x400.jpg
21/02/24
Petite histoire des pierres précieuses | FR

Les pierres précieuses ont attiré dès la plus haute antiquité l’attention de l’homme qui les…

20240207_940x400.jpg
07/02/24
QUO VADIS | NL

Diamanten en edelstenen hebben altijd dieven en oplichters aangetrokken. Edelstenen werden nagebootst door gekleurd glas.…

20240109_940x400.jpg
09/01/24
QUO VADIS ? | FR

Le diamant et les pierres précieuses ont toujours attirés les voleurs et les escrocs. Les…

20231110_940x400.jpg
10/11/23
Het gebruik van de polariscoop in edelsteenkunde | NL

Edelstenen zijn al eeuwenlang een fascinerend onderwerp voor mensen over de hele wereld. Ze worden…

20230830_940x400.jpg
31/08/23
Synthetische diamant: Wat zijn de mogelijkheden om natuurlijke diamanten te onderscheiden van synthetische | NL

Kan men synthetische diamanten onderscheiden van natuurlijke diamanten?. Synthetische diamanten, ook wel “lab-grown”, “created” of…