JADE | NL

Jade staat bekend voor sieraden of sierstenen uit het Verre Oosten, en werd reeds meer dan 4000 jaar geleden gebruikt. Archaïsche jade voorwerpen, gereedschappen, rituele voorwerpen of verschillende vormen van ornamenten in grijsachtig groen, lila, wit tot donkergroen en smaragdgroen in jadeiet of ook nog groen met zwart gevlekte nefriet, werden door archeologen ontdekt. Kunstenaars door de eeuwen heen hebben jade gebruikt in hun sculpturen voor verschillende doelen zoals mythologie, religie, bijgeloof en dit door de verschillende Chinese dynastieën.

De etymologie komt van het oud Spaans, de "piedra de ijada" Jadeiet is de meest populaire steen voor de Oosterse beeldjes, want het is verkrijgbaar in een rijk kleurenpalet, maar men gebruikt ook de meer betaalbare nefriet. Beiden worden gebruikt voor de schoonheid van het materiaal.
 
Men gebruikt echter ook imitaties of behandelde materialen, wat bijdraagt tot verwarring voor de koper. De eerste jadebewerkers gebruikten bamboe en zand voor het vormgeven en polijsten van de twee mineralen. In de loop der eeuwen zijn hun technieken verbeterd en worden de afwerkingen fijner en beter gepolijst, de glans is perfect, aandacht wordt gegeven aan de rijkelijke schakeringen van kleuren en de doorschijnendheid van het materiaal.
 
De beeldhouwer moet eerst de steen grondig bestuderen; de verschillende tinten die op sommige plekken voorkomen moet hij uitbaten. Lila, lavendel of groene tinten worden gebruikt op specifieke plaatsen, zoals voor bloemen, gezichten, beesten of kledij. Tenslotte, moet hij de grootte en de vorm van het beeld voorbereiden. Hij zal ook de fouten die kunnen aangetroffen worden in het materiaal verwijderen, terwijl hij het verlies aan gewicht tot het minimum zal moeten herleiden, vooral als het over “Imperial” jade gaat.
 
De onderwerpen zijn vaak de bekende "flower beauty", een vrouw met een bloem en met het hoofd lichtjes gebogen, maar ook paarden, vogels en reptielen zoals de veel voorkomende schildpad. De andere onderwerpen zijn planten in rozenhouten potten met bloemen en fruit voornamelijk perziken, granaatappels, pruimen, lotus, chrysanten, druiven. Tevens worden mythologische goden, de godin van genade, de feniks, het symbool van onsterfelijkheid en natuurlijk de Boeddha's uitgebeeld.
 
Vazen en bekers met symbolische onderwerpen als wilde draken, een symbool van macht en gezag, of versierd met ringen en handvaten omringen soms ook de voorwerpen. Het intense groen en het bleke lavendel zijn de meest populaire kleuren. Kraanvogels in lavendelkleur of lichtgroen illustreren de Chinese bewondering voor de wilde fauna. Kraanvogels zijn ook het symbool van een lang en gelukkig leven.
 
De bloemen variëren in kleur en zijn dun geslepen om de opmerkelijke doorschijnende jadeiet tot zijn recht te laten komen. De pot waarin de bloemen zich bevinden wordt vaak uitgesneden in een donker hout dat de kleuren van de bloemen sterker doet uitkomen. Zulke stukken vergen honderden uren van een langdurig werk en met heel veel geduld; nu worden ze ontworpen in minder tijd. Dit dankzij nieuwe machines, gereedschappen en technieken die bijgedragen hebben tot een vermindering van werktijden en voor deze reden zijn de sculpturen betaalbaar geworden voor de meeste kunstliefhebbers. In het verleden, waren deze objecten uitsluitend voor de royalty.
 
Bij de evaluatie van de ruwe jade, moet de beeldhouwer rekening houden met de kleuren, tinten en kleurtonen, marmering en de locatie van insluitsels die zeer belangrijk zijn. Dan moet de textuur onderzocht worden. Nefriet moet dicht, uniform en viltachtig zijn, dat wil zeggen, met strakke fijne kristallen; jadeiet moet een fijne en regelmatige korrel hebben. De zuiverheid en de doorschijnendheid van jade hebben een grote invloed op de kleur zodra de sculptuur afgewerkt is en bepaalt dus ook de waarde.

20230830_940x400.jpg
31/08/23
Synthetische diamant: Wat zijn de mogelijkheden om natuurlijke diamanten te onderscheiden van synthetische | NL

Kan men synthetische diamanten onderscheiden van natuurlijke diamanten?. Synthetische diamanten, ook wel “lab-grown”, “created” of…

20230809_940x400.jpg
09/08/23
Diamant Synthétique (LGD : lab-grown, man-made, created) | FR

Diamant synthétique : Quels sont les moyens de détecter les diamants naturels des synthétiques ?…

20230727_ORAPA-DIAMOND-MINE_940x400.jpg
27/07/23
L’ACCORD DE BEERS - BOTSWANA | FR

Les perspectives de De Beers sont affaiblie après que le Botswana a conclu un nouvel…

20230709_Cabochon_940x400.jpg
09/07/23
Cabochon slijpen deel 2 | NL

Het voor-polijsten, schuren, of -sanding - volgt de fase die erin bestond de steen een…

20230520_Cabochon_940x400.jpg
20/05/23
CABOCHON SLIJPEN deel 1 | NL

De eeuwenoude cabochonslijpsel is de oudste van de slijpvormen; het werd al beoefend in Mesopotamië…

20230301_940x400.jpg
01/03/23
DIAMANT SYNTHETIQUE DANGER OU OPPORTUNITE | FR

Le diamant pierre exceptionnelle, reine des pierres précieuses, a été épargné des synthèses pendant un…

20230111_Goud_940x400.jpg
11/01/23
GOUD en bedrog | NL

Goud wordt internationaal weergegeven in “Troy ounce”, deze maat komt van uit de middeleeuwen, toen…

20221123_940x400.jpg
23/11/22
UNE MOISSANITE ENDUITE D’UNE COUCHE DE CVD | FR

Une falsification du diamant est disponible dans les « boutiques » autour de la gare…

20221020_Opaal_940x400.jpg
20/10/22
Opalen | NL

Het typisch van opaal is het “opaliseren”, de Angelsaksen noemen dit ”play of color”. Men…

20220904_Peridot_940x400.jpg
04/09/22
PERIDOOT de steen van de maand Augustus | NL

Wel bekend bij edelsteenliefhebbers, maar minder bij het groot publiek is peridoot een mooie en…