JADE | NL

Jade staat bekend voor sieraden of sierstenen uit het Verre Oosten, en werd reeds meer dan 4000 jaar geleden gebruikt. Archaïsche jade voorwerpen, gereedschappen, rituele voorwerpen of verschillende vormen van ornamenten in grijsachtig groen, lila, wit tot donkergroen en smaragdgroen in jadeiet of ook nog groen met zwart gevlekte nefriet, werden door archeologen ontdekt. Kunstenaars door de eeuwen heen hebben jade gebruikt in hun sculpturen voor verschillende doelen zoals mythologie, religie, bijgeloof en dit door de verschillende Chinese dynastieën.

Vraag en aanbod hebben natuurlijk een effect op de uiteindelijke prijs van een jaden beeldje. Momenteel komt de beste jade uit Birma, maar er komt ook jade uit Nieuw-Zeeland, Siberië, China, Tibet, Japan, Colombia, Californië, Alaska en Wyoming, voornamelijk nefriet.
 
De glyptiek.
Men gebruikt zowel een snijmachine op een vaste as met een gecontroleerde variabele snelheid (vergelijkbaar met een draaibank) als de machine met een flexibel (vergelijkbaar met die van de juwelier). Men kan sneller werken met de vaste as- machine en het is dan ook mogelijk om beide handen te gebruiken om het werk op de machine te regelen. De machine met flexibele as is niet zo snel, maar het is perfect voor de meest nauwkeurige details. Met de machine met flexibel, wordt het gereedschap gehouden in de ene hand en het werkstuk in de andere. In beide gevallen, zal het boren, zagen, snijden en polijsten met diamantboren gedaan worden en een fijne waterstraal wordt gebruikt als koelmiddel. De belangrijkste instrumenten zijn gemaakt uit siliciumcarbide korrels van verschillende gradaties en schellak wordt gebruikt om de stukken vast te kleven.
 
Deze gereedschappen produceren gladde afgeschuurde vlakken, fijn genoeg voor de vormen die uiteindelijk een briljant gepolijst stuk zullen kunnen opleveren. Over het algemeen gebruikt men aluminiumoxide polijstpoeder, op een tin/lood schijf; voor de uitgesneden stukken gebruikt men katoenen- of viltkoppen in de flexibel.
 
Voor diegene die juist starten, zullen zij eerst de keuze moeten maken; indien zij het zich kunnen veroorloven om een interessant stuk te kopen, liefst van de beste kwaliteit jade, qua kleur en uniformiteit. Als het een klein stukje is, moet het ontwerp eenvoudig zijn. Aantrekkelijke hangers kunnen worden vervaardigd uit stukken jade van slechts enkele centimeters. De beginner die wenst sculpturen te maken, moet eerst proberen op een zachtere stenen zoals bv. kwarts en leren cabochons slijpen in verschillende vormen. Dezelfde stappen worden steeds gevolgd; zagen, voorvormen, snijden en polijsten. Gedetailleerde sculpturen vereisen vaardigheid, vastberadenheid, en een kennis van het materiaal, ook de basisprincipes van het graveren, en vooral geduld. De meer uitgewerkte jade beeldjes, gesneden door meesters, roepen emoties op uit het Verre Oosten; een koele, een rustige atmosfeer omgeven door een aura van mysterie en exotisme. Beelden vakkundig uitgesneden in deze subtiel gekleurde stenen, in verschillende tinten groen, worden dan ook door de liefhebbers gezocht.
 
Handelaren in edelstenen, geloven dat de echte kennis van jade een lange ervaring nodig heeft. Om zich uitsluitend te richten op jade heeft men vele jaren nodig. Indien een basiskennis vereist is, is ook een deel van de waarde van jade een kwestie van smaak die kan verschillen van het ene continent tot het andere.
 
Beide Jades
Jadeiet is een mineraal van de pyroxeengroep en nefriet van de familie van amfibolen – aktinolietgroep, zij zijn beiden verschillende mineralen, die bekend staan als jade. Aangezien de chemische formule van jadeiet pyroxeen, aluminium en natriumsilicaat is, wordt hij vooral gewaardeerd voor zijn doorschijnendheid en de meer intense kleur, de steen is vrijwel uitsluitend voor sieraden.
 
Tot het midden van de 18e eeuw, echter, was jadeiet onbekend in China, de oude Chinese jade was vooral nefriet. Jadeiet heeft een hardheid van 6,5 naar 7 op de schaal van Mohs, en een soortelijk gewicht van 3,3-3,36.
 
Nefriet is een basis van silicaat, magnesium, calcium en ijzer. Hoewel het iets minder moeilijk is om te bewerken, is het sterker; hardheid 6-6,5 op de schaal van Mohs en een dichtheid van 2,9-3,02. De naam komt van het Griekse woord "nephros" (nier, om zijn zogezegde helende eigenschappen).

20231110_940x400.jpg
10/11/23
Het gebruik van de polariscoop in edelsteenkunde | NL

Edelstenen zijn al eeuwenlang een fascinerend onderwerp voor mensen over de hele wereld. Ze worden…

20230830_940x400.jpg
31/08/23
Synthetische diamant: Wat zijn de mogelijkheden om natuurlijke diamanten te onderscheiden van synthetische | NL

Kan men synthetische diamanten onderscheiden van natuurlijke diamanten?. Synthetische diamanten, ook wel “lab-grown”, “created” of…

20230809_940x400.jpg
09/08/23
Diamant Synthétique (LGD : lab-grown, man-made, created) | FR

Diamant synthétique : Quels sont les moyens de détecter les diamants naturels des synthétiques ?…

20230727_ORAPA-DIAMOND-MINE_940x400.jpg
27/07/23
L’ACCORD DE BEERS - BOTSWANA | FR

Les perspectives de De Beers sont affaiblie après que le Botswana a conclu un nouvel…

20230709_Cabochon_940x400.jpg
09/07/23
Cabochon slijpen deel 2 | NL

Het voor-polijsten, schuren, of -sanding - volgt de fase die erin bestond de steen een…

20230520_Cabochon_940x400.jpg
20/05/23
CABOCHON SLIJPEN deel 1 | NL

De eeuwenoude cabochonslijpsel is de oudste van de slijpvormen; het werd al beoefend in Mesopotamië…

20230301_940x400.jpg
01/03/23
DIAMANT SYNTHETIQUE DANGER OU OPPORTUNITE | FR

Le diamant pierre exceptionnelle, reine des pierres précieuses, a été épargné des synthèses pendant un…

20230111_Goud_940x400.jpg
11/01/23
GOUD en bedrog | NL

Goud wordt internationaal weergegeven in “Troy ounce”, deze maat komt van uit de middeleeuwen, toen…

20221123_940x400.jpg
23/11/22
UNE MOISSANITE ENDUITE D’UNE COUCHE DE CVD | FR

Une falsification du diamant est disponible dans les « boutiques » autour de la gare…

20221020_Opaal_940x400.jpg
20/10/22
Opalen | NL

Het typisch van opaal is het “opaliseren”, de Angelsaksen noemen dit ”play of color”. Men…