PERIDOOT de steen van de maand Augustus | NL

Wel bekend bij edelsteenliefhebbers, maar minder bij het groot publiek is peridoot een mooie en toch belaabare steen. Met de steeds meer behandelde en synthetische stenen zoals diamant, robijn, saffier en smaragden die op de markt komen, is peridoot een uitzondering. Geen synthetische namaak en geen kleur behandeling, dit is voor de consument een geruststelling. Dit is ook de reden waarom peridoot in populariteit is toegenomen, hoewel ze nog veel in te halen heeft op het gebied van vraag, prijzen en waardeperceptie, vooral in vergelijking met de 3 edelstenen en diamant, spinellen, toermalijn, amethyst en granaten.

Soms wordt peridoot beschouwd als een buitenaardse edelsteen omdat kleine hoeveelheden ervan in meteorieten zijn opgedoken, maar de meeste peridots vormen zich in de aardmantel en ontstaan geografisch in gebieden met vulkanische activiteit. De bekendste bronnen van stenen van topkwaliteit zijn Birma (Myanmar) en Afghanistan, maar door conflicten en politiek isolement is het aanbod afgenomen. In Europa worden peridoten gevonden in Noorwegen, ik heb er ook gevonden in groeven in Tsjechië (foto).
 
De groothandelsprijs voor peridoot uit Birma en Pakistan is gestegen van $ 80 per karaat 10 jaar geleden naar meer dan $ 300 tot $ 400 per karaat vandaag. Uitzonderlijke peridoot uit Myanmar en Afghanistan die vroeger voor $ 200 tot $ 250 werd verkocht, verschijnt nu alleen op internationale veilingen. Van materiaal uit Myanmar wordt gezegd dat Birmese peridots de beste kleur en toon hebben, omdat ze dit fijne, zijdeachtige gevoel en glans hebben.
 
De aanvoer van peridoot uit Zuid-Aziatische landen begon al aanzienlijk te dalen voordat de politieke problemen in het land begonnen, het is nu materiaal uit Sapat, Pakistan, tegenover tien jaar geleden was het Myanmar, en hoewel Birmaans materiaal meer bekend was, bevatte het meer insluitsels.
 
De waarde van deze stenen bereiken $ 200 tot $ 300 per karaat voor mooie, schone stenen, hoewel grotere maten met een uitzonderlijke kleur of helderheid kunnen oplopen van $ 400 tot $ 600 per karaat. Andere producenten van peridoot zijn onder meer Australië (Queensland), Brazilië (Minas Gerais), Zuid-Afrika (bij de diamantvelden), USA (Arizona en NEW -MEXICO), Congo, Vietnam, Hawaï, Madagaskar en Tanzania. Alhoewel de hoeveelheden en de kwaliteit er niet genoeg zijn om een belangrijke bron, van peridoot van commerciële en gem kwaliteit, te zijn.
 
En in de afgelopen jaren is China naar voren gekomen als een productie bron van zowel ruwe als geslepen exemplaren, waarbij de prijzen daar stabiel blijven. Peridoot profiteert niet alleen van de huidige trends voor natuurlijke, duurzaam geproduceerde edelstenen, maar ook voor de betaalbaarheid ervan. Robertson, onderzoeksdirecteur van edelstenen markt prijzen, Gemworld International: Niet tegenstaande de peridootprijzen stijgen door de toegenomen vraag op de wereldmarkt, zijn zij nog steeds onder die van andere groene edelstenen zoals smaragd.
 
Maar één bedrijf kan het lot van deze steen veranderen, volgens “Gemworld International”. In de voetsporen van mine-to-market-bedrijven zoals Muzo Mining Corporation in Colombia, bezit Fuli Gemstones een mijnbouwvergunning voor een peridootafzetting in de uitlopers van het spectaculaire Changbai-gebergte in China. Het bedrijf, opgericht in 2015, heeft zijn bedrijfsmodel gebaseerd op het volledige process. Haar activiteiten omvatten mijnbouw, snijden, facetteren, marketing en verkoop. Hoewel de Fuli-peridootmijn momenteel in aanbouw is, heeft het bedrijf wat verkocht met materiaal dat het tijdens de eerste geologische onderzoeken heeft gevonden, zegt chief marketing officer Pia Tonna. Het bedrijf streeft ernaar om in het vierde kwartaal van dit jaar te beginnen met de volle productie mijnbouw. Bij gekleurde edelstenen is het beste materiaal altijd gefacetteerd, minder zuivere ruw worden in cabochons of kralen geslepen.
 
Sinds de komst van de moderne edelsteenkunde zijn de belangrijkste factoren die de waarde van een edelsteen bepalen: hardheid, schoonheid en zeldzaamheid. Maar deze zijn niet meer voldoende. Er is vraag naar een betrouwbare, verantwoordelijke bron die ook garantie geeft op de natuurlijke oorsprong en niet gemanipuleerde stenen.

20230830_940x400.jpg
31/08/23
Synthetische diamant: Wat zijn de mogelijkheden om natuurlijke diamanten te onderscheiden van synthetische | NL

Kan men synthetische diamanten onderscheiden van natuurlijke diamanten?. Synthetische diamanten, ook wel “lab-grown”, “created” of…

20230809_940x400.jpg
09/08/23
Diamant Synthétique (LGD : lab-grown, man-made, created) | FR

Diamant synthétique : Quels sont les moyens de détecter les diamants naturels des synthétiques ?…

20230727_ORAPA-DIAMOND-MINE_940x400.jpg
27/07/23
L’ACCORD DE BEERS - BOTSWANA | FR

Les perspectives de De Beers sont affaiblie après que le Botswana a conclu un nouvel…

20230709_Cabochon_940x400.jpg
09/07/23
Cabochon slijpen deel 2 | NL

Het voor-polijsten, schuren, of -sanding - volgt de fase die erin bestond de steen een…

20230520_Cabochon_940x400.jpg
20/05/23
CABOCHON SLIJPEN deel 1 | NL

De eeuwenoude cabochonslijpsel is de oudste van de slijpvormen; het werd al beoefend in Mesopotamië…

20230301_940x400.jpg
01/03/23
DIAMANT SYNTHETIQUE DANGER OU OPPORTUNITE | FR

Le diamant pierre exceptionnelle, reine des pierres précieuses, a été épargné des synthèses pendant un…

20230111_Goud_940x400.jpg
11/01/23
GOUD en bedrog | NL

Goud wordt internationaal weergegeven in “Troy ounce”, deze maat komt van uit de middeleeuwen, toen…

20221123_940x400.jpg
23/11/22
UNE MOISSANITE ENDUITE D’UNE COUCHE DE CVD | FR

Une falsification du diamant est disponible dans les « boutiques » autour de la gare…

20221020_Opaal_940x400.jpg
20/10/22
Opalen | NL

Het typisch van opaal is het “opaliseren”, de Angelsaksen noemen dit ”play of color”. Men…

20220904_Peridot_940x400.jpg
04/09/22
PERIDOOT de steen van de maand Augustus | NL

Wel bekend bij edelsteenliefhebbers, maar minder bij het groot publiek is peridoot een mooie en…