TOERMALIJN | NL
Alhoewel toermalijn reeds gekend was in het Middel¬landse Zeegebied bij het begin van onze tijdrekening, is het pas in de 18de eeuw dat de Hollan¬ders het meebrachten uit Cey-lon waar men het “Turamali" noemde in het Singalees.
Toermalijn biedt een groot gamma aan kleurschakeringen, gaande van een hevig rood-paars naar een diepgroen tot een somber zwart. Sommige toermalijnen hebben 2 kleuren en worden dan ook "tweekleu¬rig" genoemd, zeldzamer zijn de “driekleurige”, rood, groen en geel, soms blauw.
Sommigen zijn van buiten groen en binnenin roodgekleurd. Zij worden "watermeloen" genoemd en komen meestal uit Brazilië. Het omgekeerde is evenwel ook mogelijk: vanbinnen groen en van buiten rood; deze komen dan meer voor in Zuid-Afrika.
Witte toermalijn waarvan het kristal kleurloos is maar met een zwart uiteinde, wordt "Morenkop" genoemd. De afwisseling van rode en roze kleuren is te wijten aan de aanwezigheid van mangaan en lithium, de groene kleur door vanadium, blauwe en zwarte kleuren door de aan¬wezigheid van ijzer.
Sommige te donkere groene toermalijnen worden verbeterd door een thermische behandeling, maar indien men per ongeluk roze of rode toermalijn gaat verhitten (b.v. door het zetten in een juweel) kan de kleur verdwijnen en dus ook zijn waarde.
Toermalijn staat symbool voor de passionele liefde of voor de reine liefde, afhankelijk van de bron die men raadpleegt, maar ook voor de voorkomendheid en de hoffelijkheid. Het zou een urine afdrijvend middel zijn, bloedingen stoppen en aanvallen van hysterie voorkomen, alsook maagpijn stillen. Rubelliet (rode variëteit) inspi¬reert de Schorpioenen en de Weegschalen. Maar let op, want het is mogelijk dat wan¬neer u van een toerma¬lijn droomt, u door een gevaar bedreigd wordt.
De kleurloze variëteit wordt achroiet genoemd, de kastanje¬bruine draviet en de groene Verdeliet, de mooiste kleur is echter het smaragdgroen. De lila en paarsachtige tinten hebben de naam van siberiet (afkomstig uit de Oeral). Maar in Rusland kunnen er ook blauwe, rode, purpere of gele kleuren gevonden worden. De blauwe tinten worden Indigoliet genoemd, de Schörl of Schorliet is zwart en dikwijls in lange stangen, ingesloten in zeer spectaculaire kwartskristallen die men "liefdespijlen" noemt.
Ceylon produceerde gele, bruine, en bruinrode toermalijnen die verkocht werden aan China waar zij vervaardigd werden als knoppen voor de kleding van de Mandarijnen. In Madagaskar vindt men roze, rode, blauwe, paarse, gele, bruine, groene en kleurloze toermalijn.
|