QUO VADIS | NL
Diamanten en edelstenen hebben altijd dieven en oplichters aangetrokken. Edelstenen werden nagebootst door gekleurd glas. Kleurloze zirkoon, kwarts, topaas of kleurloze fenaciet die diamant imiteert. Plinius de Oudere adviseert ons in zijn Historia Naturalis “Alle diamanten worden op het aambeeld getest; en ze zijn zo goed bestand tegen de slagen dat het ijzer barst en het aambeeld zelf terugspringt. Hun hardheid is inderdaad onbeschrijfelijk.” Als we deze passage uit zijn boek 37 over “Edelstenen” volgen, kunnen we bevestigen dat duizenden karaat diamanten in de daaropvolgende eeuwen tijdens “expertise” werden vernietigd.
Op basis van deze technologie komen synthetische diamanten op de markt gevolgd door “Chemical Vapor Deposition” of CVD, dit laatste werd al tientallen jaren gebruikt in de industrie waarbij in een magnetron een koolstofrijk gas wordt gebruikt om een plasma (damp) te ontwikkelen en millimeter op millimeter op een substraat wordt afgezet.
Sinds het begin van de eeuw worden beide technieken gebruikt voor de industrie maar ook voor de juwelen industrie. Omdat het gekristalliseerde koolstof is, is het diamant, net zoals robijnen en saffieren korund zijn en smaragden beryl is, en dit reeds het begin van de 20e eeuw worden gesynthetiseerd. Diamanten krijgen veelkleurige mooie namen als “lab-grown”, “man made” of “created”, maar blijven synthetisch en hebben daarom geen intrinsieke waarde.
Tien jaar geleden waren de prijzen van synthetische diamanten +/- 25 tot 35% goedkoper dan natuurlijke diamanten, maar gezien de enorme productie van synthetische diamanten in de afgelopen jaren hebben de prijzen een duizelingwekkende daling ondergaan en liggen ze momenteel van 80 tot 90% goedkoper. Sommige juwelenfabrikanten bieden zelfs gratis de synthetische diamanten aan bij de aankoop van hun sieraden.
Deze situatie is niet alarmerend als de twee producten correct worden verkocht; het is een parallelle markt; de natuurlijke diamant voor de “haut de gamme” sieraden in 18 Kt goud, de synthetische diamant voor fantasiejuwelen in zilver of plaqué goud.
Helaas hebben boeven daar een lucratieve markt gevonden omdat het momenteel onmogelijk is om een natuurlijke diamant van een synthetische diamant te onderscheiden, op de klassieke wijze, noch met een vergrootglas, noch met een microscoop. Zo kreeg ik een 2-karaats diamant, voor onderzoek, van hoge kwaliteit met een rapport van het GIA (Gemological Institute of America) met inscriptie van het rapportnummer in het rondist. De steen was synthetisch! Waarde van de natuurlijke diamant € 200.000, - van de synthetische 1.500, -€.
Er wordt zelfs aan diamantslijpers gevraagd om oude slijpsel (slijpvormen van begin 20ste eeuw) uit synthetisch ruw materiaal te slijpen! Dit om de mensen te bedonderen. Synthetische imitaties bedekt met een laag CVD zijn in ook omloop. Dit vormt een serieus probleem voor de consument omdat hij het verschil niet meer kan zien en hij het vertrouwen in dit uitzonderlijke product verliest.
Hij moet daarom blind vertrouwen hebben op zijn juwelier. Dat brengt ons terug naar de tijd dat we naast de huisarts en de notaris ook onze familiejuwelier hadden.
|