Oorsprong van diamant | NL
Wetenschappers hebben sinds het begin van vorige eeuw in laboratoria gezocht naar de industriële synthese van diamant, het werd succesvol in de jaren 1950. Daardoor zijn verschillende theorieën ontstaan over de fysisch-chemische voorwaarden voor het ontstaan van diamant in de kern van de aarde.
Sinds een paar jaar werden geologische ontdekkingen gedaan die beweren dat sommige diamanten hun oorsprong nog dieper zou zijn, namelijk tot 700 km diep. Hieruit zouden dan ook de mooiste kleuren en zuiverheid komen o.a. de wereldberoemde Cullinan (grootste steen ooit gevonden) van 3.106 karaat, zou uit de grens tussen de buitenste laag en de binnenste laag, de asthenosfeer komen.
Deze stenen zijn meestal geen mooie octaëders of dodecaëders maar hebben grillige vormen. Zij kregen de naam CLIPPIR (Cullinan–like, large, inclusion–poor, pure, irregular, and resorbed), ook super diep diamanten genoemd. Deze stenen van type IIa kregen ook de naam “Golconda”. Niet tegenstaande dat het verschil tussen type Ia en IIa slechts zichtbaar is met een spectrofotometer of met Raman spectroscopie, worden deze stenen ongeveer 10% duurder verkocht voor dezelfde kwaliteit (kleur en zuiverheid) dan een type Ia of Ib. De naam Golconda werd eerder gegeven wegens enerzijds de historische verhalen en legendes en anderzijds ook wegens de het aantal beroemde stenen die in die regio werden gevonden. Deze zijn meestal van type II. Maar men kan evengoed deze soort stenen vinden in Afrika of Brazilië. De diamanten zouden afkomstig zijn uit een diepte tussen 360 en 750 km en onthullen informatie over de omstandigheden binnen de convectiemantel, onder de vijftiental harde tektonische platen van de aarde. De mobiliteit van deze platen wordt mogelijk gemaakt door subductie van de continentale platen onder de oceanisch platen.
Echter, het begin van de tektonische platen blijft een mysterie. Amerikaanse geologen zouden aanwijzingen gevonden hebben in Canadese rotsen, deze team van de Universiteit van Chicago analyseerde monsters van Acasta gneiss, in Canada waar de platen volgens hun metingen 4,02 milliaden jaren oud zouden zijn, alsook de oudste rotsen zijn van de aardkorst.
|