LAPIS LAZULI | NL

Deze steen van een uitzonderlijke blauw kleur met goudachtige stippels maakte deel uit van de schatten van de farao's (kevers, cilinders, sieraden, enz.) en was reeds eeuwen voor Christus gewijd aan de godin Isis, maar ook bij de Babyloniërs werd deze steen gebruikt als sieraad.

-In Chili, vindt men ook Lapis, wel van lagere kwaliteit (lichtere kleur), ten noorden van Santiago.
 
-Birma of Myanmar, waar de gem-kwaliteiten in robijnen en saffieren worden gevonden, produceert ook een goede kwaliteit Lapis.
 
-De VS zijn ook producenten namelijk in de staat Colorado waar de kleur meestal donkerblauw is en in Californië waar hij meer blauwgroen is.
 
In de Middeleeuwen werd de peperdure Lapis verpletterd en vergruisd in poeder om als kleurstof, ultra-marinum (van over de zeeën), te worden gebruikt om verschillende tinten ultramarijnblauw of indigo te verkrijgen. De bijzonderheid van tinten die men zocht en dat ook kostbaar was omdat de kleur niet aangetast werd door de tijd. Ook ten tijde van de primitieve schilderkunst werd de blauwe kleur verkregen door Lapis Lazuli, wat de onvergelijkbare frisheid verklaart van de hemels in de schilderijen van Fra Angelico. Pas sinds de vorige eeuw is men in de schilderkunst dit onvergelijkbare blauwe kleur pas gaan vervangen door scheikundige producten
 
Heden is Lapis zo zeldzaam en duur dat het niet langer meer wordt gebruikt in de schilderkunst maar geslepen wordt in cabochon, bollen voor kettingen, armbanden, of voor andere sieraden. Het wordt ook gebruikt in glyptiek, zoals beeldjes, bekers, vazen, cilinders, juwelendoosjes, ook gebeeldhouwd in prachtige bekers (Louvre Museum in Parijs en Pitti Paleis in Florence). Sinds enkele eeuwen zijn de Chinezen meesters geworden in het beeldhouwen van beeldjes en dus ook Lapis gaan gebruiken, met hun gebruikelijke finesse. Oude fijn uitgesneden cameeën bestaan er ook, reeds voor J.C., in deze uitzonderlijke siersteen. Lapis is door de geschiedenis heen ook gebruikt als versiering om muren te bedekken of als zuilen te dienen, tafels en ook in mozaïeken. Deze laatste vooral in het Byzantijns en Romeins tijdperk.
 
In de handel is lapis onderverdeeld in 3 categorieën: -Afghaanse, een diepblauwe kleur met enkele goudkleurige vlekjes van Pyriet.
-De Siberische, een diepblauwe kleur met enkele goud stippels van Pyriet, maar ook enkele aderen van witte Calciet. -De Chileense, lichtblauwe tot geel of groenachtige kleur met aderen van Calciet. Lapis Lazuli van de Chileense Andes heeft een vrije lichte kleur met witte deeltjes door calciet en vele insluitsels van pyriet.
Dit is louter een commerciële classificatie, aangezien sommige lapis van Afghanistan ook een "Chileense" kwaliteit kan hebben.
 
Soms wordt Lapis verward met Sodaliet die er sterk op lijkt, maar deze is meer donkerder, nachtblauw, en bevat zwarte of witte aders. Sodaliet is ook meer paarsachtig dan Lapis. Sodaliet is een mineraal dat veel goedkoper is dan Lapis, maar het wordt ook gebruikt in sieraden en als cabochon, kogels, etc. geslepen, en ook glyptiek waar er beeldjes, vazen, enz.
 
Lapis wordt gezaagd met een een gediamanteerde cirkelzaag en met water afgekoeld, tegen een snelheid tussen 500 en 800 Tr/mm. Voor het slijpen van de cabochon zal men bij het zagen zorgen voor een plat vlak, dat het onderste vlak zal worden, dit vlak wordt met schellak op een staafje gekleefd en met de losse hand geslepen, ofwel in een semiautomatisch cabochon slijpmachine. Men kan een gewoon carburandum wiel gebruiken (slijpsteen), maar het is toch aangewezen om eerder gediamanteerde schijven te gebruiken van verschillende korrels. Het polijsten gebeurt op lood, vilt of lederschijven met chroomoxyde of aluminiumoxyde tegen een snelheid tussen 500 en maximum 1000 Tr/m. Bij het polijsten moet men opletten voor verhitting want Lapis is door zijn samenstelling hiervoor gevoelig, dus met regelmaat waterafkoeling is noodzakelijk.
 
Prijzen: Een cabochon in Lapis van gemiddelde kwaliteit van 50 x 40 mm heeft een waarde van ongeveer 200€ tot 400€. Een halssnoer zal tussen de 250€ en 1.200€ kosten, een hanger in vorm van een beeldje van Boeddha of iets anders rond de 150€ à 200 € en een beeldje tussen 300 € à 600€. Dit naargelang de kwaliteit. De goede kwaliteiten cabochon wordt steeds in goud gemonteerd.

20240624_smaragd_940x400.jpg
22/06/24
Het Herkennen van Behandelde Edelstenen | NL

In de wereld van edelstenen en sieraden is het cruciaal voor vakmensen-juweliers om behandelde stenen…

20240611_940x400.jpg
11/06/24
SPECTROMÉTRIQUE à la portée de tous | FR

La spectroscopie est une technique permettant de mesurer la lumière transmise ou absorbée par une…

20240515_940x400.jpg
15/05/24
Détection des pierres précieuses synthétiques | FR

Les pierres précieuses synthétiques sont de plus en plus présentes sur le marché de la…

20240428_940x400_synthetisch.jpg
28/04/24
Onderzoek naar synthetische Diamant | NL

Foto: HPHT diamant – CVD diamant – Natuurlijke Diamant Synthetische diamant is een fascinerend onderwerp…

20240402_940x400.jpg
02/04/24
Het Gebruik van Fotoluminescentie in Diamant Onderzoek | NL

Fotoluminescentie (PL) spectroscopie, zoals toegepast in de edelsteenkunde, is een niet-destructieve analytische techniek waarbij een…

20240221_940x400.jpg
21/02/24
Petite histoire des pierres précieuses | FR

Les pierres précieuses ont attiré dès la plus haute antiquité l’attention de l’homme qui les…

20240207_940x400.jpg
07/02/24
QUO VADIS | NL

Diamanten en edelstenen hebben altijd dieven en oplichters aangetrokken. Edelstenen werden nagebootst door gekleurd glas.…

20240109_940x400.jpg
09/01/24
QUO VADIS ? | FR

Le diamant et les pierres précieuses ont toujours attirés les voleurs et les escrocs. Les…

20231110_940x400.jpg
10/11/23
Het gebruik van de polariscoop in edelsteenkunde | NL

Edelstenen zijn al eeuwenlang een fascinerend onderwerp voor mensen over de hele wereld. Ze worden…

20230830_940x400.jpg
31/08/23
Synthetische diamant: Wat zijn de mogelijkheden om natuurlijke diamanten te onderscheiden van synthetische | NL

Kan men synthetische diamanten onderscheiden van natuurlijke diamanten?. Synthetische diamanten, ook wel “lab-grown”, “created” of…