Saffier | NL

De saffier stamt van dezelfde familie als de robijn (korund). Het is dus interessant om beide te vergelijken op het vlak van waarde en variëteit.

De chemische samenstelling (AL203) en zijn hardheid (9 op de schaal van Mohs) zijn dezelfde als die van de robijn. Enkel de kleur is verschillend.
Chroom in het kristalrooster geeft de rode kleur aan de robijn, titanium en ijzer geven de blauwe kleur aan een saffier.
De saffier kan verschillende kleuren hebben. Er bestaan gele saffieren, oranje, roze, groene, paarse, zwarte en zelfs kleurloze. Reeds 100 jaar geleden werd de kleurloze saffier gebruikt ter vervanging van diamant, maar deze kleurloze saffieren hebben een zeer loge waarde. Blauw is de bekendste en meest gewaardeerde kleur.
 
Een professioneel rangschikt de kwaliteit ook volgens de oorsprong. (Kasjmir, Birma, Ceylon, Thai, Australië). U mag er echter niet uit afleiden dat de oorsprong de prijs bepaalt. De beste kwaliteit is ongetwijfeld het korenbloem blauw.
 
De kleur van de Australische saffieren gaat van zwart tot groenblauw. We dienen te vermelden dat deze kwaliteit ook in Thailand kan gevonden worden. De Thaïse (Siam) saffier is een donkere saffier met een blauwe schijn. Het merendeel van de commerciële stenen komt uit Siam.
 
De Ceylon saffier (Sri Lanka) is lichtblauw tot paars en kan zelfs grijs of melkachtig zijn. Deze saffieren kunnen een zeer mooie schittering hebben. Vooral Ceylon stenen dienen met een diep paviljoen geslepen te worden, om het licht maximaal te kunnen weerkaatsen en zo levendiger te zijn. De grijze of melkachtige stenen worden verhit, hierdoor kunnen zij een prachtige blauwe kleur krijgen. De Birmaanse saffieren hebben een zeer intense blauwe kleur met een paarse schijn.
 
De Kasjmir mijn (India) is reeds een lange tijd gesloten wegens politieke redenen. Maar deze term wordt nog gebruikt om een zeer goede kwaliteit aan te duiden, de fluwelen korenbloemblauwe kleur. Zeer weinig stenen verdienen deze naam. Meestal betreft het zeer oude stenen die in Thailand werden binnengebracht of komen zij van andere mijnen uit Birma, Thailand of Sri Lanka als uitzonderlijke stenen. Die stenen krijgen de naam “old mine”. De kleur is diep blauw, licht door zijn helderheid met een beetje paars dat een fluwelen glans aan de steen geeft. De mijn van Pailin, in Cambodja, levert zeer mooie kwaliteitsstenen. De saffier van Montana (USA) is waardevol voor een verzamelaar en is meestal licht tot staalblauw. Er zijn ook nog mijnen in Tanzania, Kenia en Zimbabwe.
 
Andere kleuren
 
Roos : roze saffier betekent een saffier en geen robijn. De kleur kan zeer aantrekkelijk zijn. Het roos varieert van licht roos tot paars roos en heeft een zeer mooie schittering. De prijs van de roze saffier is de laatste jaren fors gestegen.
 
Geel: is zeer aantrekkelijk en momenteel in de mode. Het kan gaan van intens goud, strogeel tot licht geel en de intensiteit beïnvloedt de prijs.
 
Oranje kleur uit Sri Lanka is zeer populair. Het wordt Padparadscha genoemd. Het is de kleur van de lotusbloem en gaat van intens oranje tot oranjerood. Dit zijn stenen voor verzamelaars, daar de prijs hoog is. Een eigenaar zal er dan ook zeer trots op zijn.
 
Een saffier kan in verschillende vormen geslepen worden maar de ovale vorm is de populairste. Rond, markies, peer en octogonale slijpvormen zijn andere slijpvarianten. Cabochon is een speciale slijpvorm. Deze half bolvormige saffieren kwamen sterk in de mode dankzij Parijse juweliers. De prijs van een cabochon geslepen saffier is steeds lager dan deze van een met facetten geslepen steen van dezelfde kwaliteit. De algemene regel is dat minder transparante stenen in cabochon vorm geslepen worden.